Fascinantne stvari koje snajperisti moraju svladati prilikom obuke – Macho.hr
Loading...
Fascinantne stvari koje snajperisti moraju svladati prilikom obuke Fascinantne stvari koje snajperisti moraju svladati prilikom obuke

Promatranje

Kako snajperisti većinu vremena provode u izviđačkim misijama u kojima se neprijatelj samo promatra, jedan dio njihovog treninga usmjeren je na usavršavanje vještina zapažanja. Za to su razvijene posebne igre kojima se tjera da kandidati razmišljaju kritički i uče napredne promatračke vještine. Tijekom treninga na stol se stavljaju razni predmeti poput metka, spajalice, pivskog čepa, lista papira s određenim tekstom i slično, sveukupno 10 do 20 stvari, a zatim se kandidati okupljaju oko stola i u kratkom vremenu moraju zapamtiti čim više detalja o stvarima koje se nalaze na stolu. Naravno, nije im dozvoljeno da navedu stvari koje su vidjeli, već ih moraju čim detaljnije opisati.

Takozvana Kim-ova igra, igra se svakodnevno tijekom trajanja obuke, a s vremnom se broj predmeta povećava i kandidatima se smanjuje vrijeme koje imaju za promatranje. Uz to se i povećava vrijeme između gledanja u stvari i opisivanja što su vidjeli. Pred kraj obuke, kandidati imaju više od dvadesetak stvari za zapamtiti ujutro, a nakon cijelog dana treninga moraju detaljno opisati što su vidjeli na stolu.

Još jedna igra odvija se na terenu, a prilikom nje, kandidati u zadanom vremenu pomoću optičkog ciljnika puške traže sakrivene sitne predmete. Kao kad tražite greške na dvije slike, samo ovaj put tražite stvari koje ne pašu u sliku terena. Na taj način povečava se moć zapažanja kandidata i vježba se njihov mozak da prilikom izviđačkih misija pamte sitnice koje neistrenirani pojedinci vjerojatno nikada ni ne bi zapazili, a kamoli zapamtili.

Uhođenje

Da bi uspješno izvidjeli situaciju ili uklonili protivnika, snajperisti se često moraju zavući duboko u neprijateljsko podučje, a da pri tome ne budu otkriveni i na taj način ne ugroze misiju. Prilikom takvih operacija, često provedu i po nekoliko dana u istoj poziciji kako bi prikupili informacije ili izbjegli detekciju od strane neprijatelja. Ta vještina izoštrava se takozvanim “stalking” treningom prilikom kojeg kandidati imaju zadatak da se na otvorenom travnatom terenu s 1000 metara udaljenosti približe instruktorima koji glume mete, a da pri tome ne budu primijećeni.

Instruktori se pri tome nalaze na povišenoj poziciji i koriste dalekozore kako bi ih pokušali locirati, a u polju su i dva “šetača” koje instruktori navode putem radioveze. Snajperisti se moraju neprimjetno približiti na samo 150 metara udaljenosti od instruktora (mete) i neutralizirati metu upotrebljavajući ćorke, a da pri tome ne odaju svoju poziciju, te se zatim približiti do druge mete i učiniti isto. Prilikom pucnja, kandidati moraju zapamtiti znak ili broj prstiju koje drži instruktor kako bi potvrdili da su izvrno vidjeli metu.

Kod “stalking” obuke, postoji samo pad ili prolaz, a ako kandidati previše puta padnu, postoji mogućnost da budu izbačeni iz programa obuke. Zanimljivo je da će se snajperisti u stvarnim situacijama gotovo nikad ili vrlo rijetko nalaziti u situaciji da moraju prići toliko blizu protivniku kako bi izvšili izviđanje ili zadatak uklanjanja protivnika, no, da bi uspješno završili obuku, ipak će morati zadovoljiti ovaj zahtjevni test.

Loading...
<< Vrati se

Mr. Orange

No comments so far.

Be first to leave comment below.