Ena Friedrich: Samoća ili zašto je/nije dobro biti solo! – Macho.hr
Loading...
Ena Friedrich: Samoća ili zašto je/nije dobro biti solo! Ena Friedrich: Samoća ili zašto je/nije dobro biti solo!

Mediji to inače rade, ali u blagdanskom razdoblju pojačano nas pritišću reklamama u kojima se forsira zajedništvo i   stječe dojam kako su svi na okupu. Tako već tjednima hipnotizirano blejimo u servirane sličice ljubavi, veselja, pa čak i sreće. Simpatično kako nitko nije prikazan sam. Ruku na srce, realnost baš i nije takva, jel’da? Ima vas dosta. To što smo ovih dana uhvaćeni u gužvi, ne znači da smo manje sami. Da smo manje usamljeni. Da, bilo bi se lijepo stisnuti uz nekog svog. Prisloniti glavu na prsa, osjetiti neki drevni mir već samom spoznajom da ta osoba postoji. Ali nje nema.

Ne umanjujem slavu slobode. Zadnja sam osoba koja bi to činila. Zaista djeluje anestezirajuće kad   računi pripadaju isključivo tebi. Tvoji problemi, tvoje brige, tvoje veselje, tvoje misli. Ima svojih čari kad nema nikog da te tlači, da te živcira, al nema nikog ni da te veseli. Slava slobode je slatka samo kratkog vijeka. Postaje gorka onog trenutka kad se sloboda počne nazivati samoćom. Znam da je većina vas mišljenja kako bogataši i sponzoruše ne zavrjeđuju nikog. Velik vas broj voli trljati na nos drugima kako ste oskudni u novčaniku, ali su vam srca puna. Možda sam u krivu, ali vjerujem kako to što netko nema novca nije dovoljno za sreću. Vjerujem da usamljenih ima i u redovima sirotinje.

ena-friedrich-kolumna-samoca-02

Praznine su to koje prijatelji ne mogu popuniti. Istina je da s njima možete komentirati, otputovati negdje, podijeliti ručak, izmijeniti osmjeh. Al to nije to. Ni internet po ovom pitanju ne zadovoljava. Znate o čemu pričam. Pojačavate zvuk TV-a da prekinete tišinu u stanu, ali te tišine televizija ne popunjava. Ne izaziva ovo stanje ni agoniju niti rađa frustracije preko noći. Samoća nije napasna. Nije strašna, ali je tup osjećaj. Stječete dojam da nešto fali, da netko fali. Ne trebate se koncentrirati da bi čuli odbijanje vlastita pulsa i uporni tika taka koji vas neometano podsjeća da vrijeme prolazi. Da, vaše vrijeme prolazi. Prijateljstva na koja ste se oslanjali, s godinama su postala drugačija. Mnogi sad već imaju djevojke, supruge, djecu. Distancirali ste se. Razumijete ih i ne želite im biti naporni. Nekad vas otkantaju zbog obaveza, pritom se osjećate loše. Nekad vas pozovu na druženje, dali iz sažaljenja ovog puta, sumnjičite, i ponovno se osjećate loše.

Zatrpavate se poslom, aktivnostima, hobijima ili sportom. Pokušavate previše razmišljati. Pokušavate uopće ne razmišljati. I kad ste zaokupljeni drugim stvarima, taj tup osjećaj čujete i uz vrevu misli i uz galamu, uz tv ili glazbu. Nesnosna tišina ponovo podsjeća da ste sami. Bez ljubavnice, bez ljubavnika. Poželi čovjek da ima makar psa. Mačku. Biljku. Joint. Bocu alkohola. Da otupi misli i sjećanja ako ih ima. Al bez garancije da li će vam misli više ublažiti utjecaj alkohola, nego alkohol usporiti tok misli. Što vam preostaje? Ljutiti se na pol pune boce? Na pol prazne?

ena-friedrich-kolumna-samoca-01

Ipak, postoji jedna pozitivna stvar. Velika stvar. Golema. Krucijalna! Nemate punicu. Ne znam koliko vas to raduje, al ja bi radije sisala sifilisni pimpek nego gledala svekrvinu gubicu za blagdanskom trpezom. Tako mi Isusa, radije bi bila posrana od dizenteričnog gnua. Čistila javni wc u Pakistanu. Otišla na romantičnu večeru s Milanovićem. Slušala Bozanićeve litanije. Žvakala tripice. Napravit ću stanku. Dirnuta sam vlastitim riječima. Nikad još nisam pretočila osjećaje u tako prikladne riječi. U biti, završit ću ovdje s nenadmašnim happy endom.

Loading...

Macho Red

For beach 2050 I'll look sexy, young and slim, I'll learn healthy cooking, it's gonna be my thing, But first I'll have a pizza with extra everything.

No comments so far.

Be first to leave comment below.